Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

Ο φύλακας της πύλης με τα πτολεμαϊκά ανάγλυφα, στην Αίγυπτο / La guardia del cancello con i rilievi tolemaici, in Egitto



Ο φύλακας της πύλης με τα πτολεμαϊκά ανάγλυφα, στην Αίγυπτο 



[ η εικόνα είναι από την ακόλουθη ιστοσελίδα : http://www.robweir.com/blog/2006/01/ptolemy-iv-philopator.html ](Πτολεμαίος ο Φιλοπάτωρ )
Ο φύλακας της πύλης με τα πτολεμαϊκά ανάγλυφα, στην Αίγυπτο
  Στο Καρνάκ, κάθε πέτρα έχει και την ιστορία της. Εδώ ήτανε ο ναός του θεού Μαντού, που έπαιρνε πότε τη μορφή γερακιού και πότε γινόταν βόδι και σύντριβε τους εχθρούς. Έτσι πιστεύανε τότε οι άνθρωποι.
  Στο βάθος υπάρχει μια μεγάλη πύλη με τα πτολεμαϊκά ανάγλυφα, όπου ο Πτολεμαίος ο Φιλοπάτωρ, προσφέρει θυσία στο θεό. Για την πύλη αυτή ένας λαϊκός θρύλος διηγείται παράξενα πράγματα. Λένε πως τις νύχτες, μέσα στη θερμή σκοτεινιά, όταν μονάχα τα βατράχια τολμούν να ταράξουν την ησυχία, ένας μαύρος με μάτια που βγάζουν φλόγες, παραφυλάει κοντά στην πύλη. Όταν κάποιος τολμήσει να περάσει απ’ εκεί του ζητάει βοήθεια:
-Καλέ μου άνθρωπε, έλα να με βοηθήσεις να σηκώσουμε τον θησαυρό που υπάρχει κάτω. Μόνος μου δεν μπορώ.
Κι επειδή το χρυσάφι θολώνει το μυαλό των ανθρώπων και η δίψα του νικάει τους δισταγμούς, ο διαβάτης δέχεται να περάσει την υπόγεια κρύπτη. Κατεβαίνουν, κατεβαίνουν στο πηχτό σκοτάδι. Κι όταν πια φτάσουν κάτω, ο μαύρος λέει στο διαβάτη:
-Πες τώρα τη μαγική λέξη, το σύνθημα, για ν’ ανοίξει η κρύπτη και να βγούμε.
Πού να ξέρει τη μαγική λέξη ο διαβάτης, που κατεβαίνοντας σκεφτόταν μόνο τους θησαυρούς; Η κρύπτη ξαφνικά κλείνει ερμητικά και η γη τον καταπίνει στα αχόρταγα σπλάχνα της.
Κανένας φελλάχος δεν περνά νύχτα από το μέρος αυτό. Οι μητέρες φοβερίζουν τα άταχτα παιδιά τους “Θα σε στείλω στο μαύρο που φυλάει την πύλη”. Και τα παιδάκια ησυχάζουν
http://seliniartemisekati.blogspot.gr/ - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου